Visszavonhatatlanul megérkezett a takaró alá bebújva forró teát szürcsölő gyertya fényes időszak. Ehhez ajánlunk most pár számunkra érdekes és hasznos könyvet. "Töltekezésre fel" jeligére! ;)

A Játék nem játék kötetei

Besnyi Szabolcs és Nagy Gábor Mápó társaikkal hihetetlen mennyiségű játékot írtak össze a kötetekben. Egyrészt ezekért a szuper játékokért szeretjük és forgatjuk sűrűn a könyveket, másrészt pedig a játékvezetéssel kapcsolatos hasznos információk, tippek, javaslatok miatt.

Az első kötetben a játékvezetés alapjairól olvashatunk: a játékválasztástól a lezárásig, a motiváláson át, a baleset-megelőzésen keresztül sok témát vesznek sorra. A játékgyűjtemény része pedig a következő kategóriákat öleli fel:

játékok az ismerkedés elősegítéséhez,

játékok a bemelegítéshez, ráhangoláshoz, felvezetéshez,

energetizáló játékok,

csoport- vagy párképző játékok

játékok osztályfőnöki órára, táborhoz, csendes pihenőhöz.

A második kötet már olyan speciálisabb területeken való elmélyüléshez nyújt gondolatokat, mint konfliktuskezelés játékok segítségével, az improvizálás vagy hogy mit kezdjünk a játékból kiesőkkel. Újabb játékötleteket olvashatunk ismerkedő, energetizáló játék kategóriában, valamint a következő témákban:

játékötletek élmények és történések felidézéséhez,

menet közben játszható játékok,

bizalmi játékok,

otthon (is) játszható, családi játékok,

padban ülve játszható játékok.

Mindkét könyv átláthatóan szerkesztett, és tényleg inspiratív.

Michl: Élménypedagógia

Ahogy arról már korábban is írtunk, hiánypótló könyv jelent meg magyarul 2017-ben a "kétté" Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány gondozásában. Aki érdeklődik az élménypedagógia iránt, vagy csak szeretne tisztán látni, annak kötelező, hisz nagyon sok minden benne van, amit tudni érdemes! Olvasmányos, rövid, lényegre törő.

Egészen az alapoktól, gyökerektől indul, és végigvisz a gyakorlaton át a kutatásig. Példákkal és szuper idézetekkel, magyarázó ábrákkal gazdagon tarkítva. És ha többet szeretnél megtudni a könyvről nézd meg a honlapját: http://elmenypedagogia.hu/

Matthew D. Liddle: Tanítani a taníthatatlant

A Pressley Ridge Magyarország Alapítvány adta ki ezt az élménypedagógiai kézikönyvet 2008-ban. Igazi alapmű ez is - kevés de igazán lényeges elmélettel és sok-sok játékkal. A következő kategóriákban kínál feladatokat:

jégtörő és energetizáló gyakorlatok,

önmagunk és egymás megismerése,

bizalom és támogatás,

együttműködés és kommunikáció,

problémamegoldás,

záró gyakorlatok.

Külön jó benne, hogy a feladatok leírását követően variációkat is ajánl, valamint a feldolgozáshoz is támpontokat nyújt. Illetve az is kifejezetten hasznos, hogy mellékletként 7 oldalon keresztül kínál a feldolgozást segítő kérdéseket.

Az első kiadás minden példánya elkelt, de 2018 elején várható a második kiadás, amelyet az alapítvány honlapjáról lehet megrendelni, és már most elő lehet jegyezni.

+1: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről:

Szinte bármilyen korosztállyal foglalkozónak szívesen ajánljuk Bronson és Merryman könyvét. Mi a kamaszokról szóló részekből merítettünk főleg sokat, de számos érdekességet, meglepő újdonságot tartalmaz ez a szakmailag nagyon is hiteles kötet. Például, hogy miért olyan nagyon fáradtak a kamaszok reggel, vagy mi is az az unalomkór, vagy hogy miként érdemes jól dicsérni.

Dr. Vekerdy Tamás és dr. Kádár Annamária kommentjei minden fejezet végén pedig segítik az adott témában való elmélyülést, és új szempontokat is kínálnak. Mivel a könyv tényleg mindenkinek szól, aki gyerek közelében él, így elég sok helyen hozzáférhető a Kulcslyuk Kiadó műve.

Ha pedig szeretnél egy ilyen alapokon nyugvó osztálykirándulást, de a szervezés legnagyobb részét ránk bíznád, vagy csak szívesen megnéznéd, hogy miként működnek ezek a gyakorlatban, olvass tovább itt: Osztálykirándulás