Ebben a cikkünkben az elmúlt év átgondolásához, lezárásához és az új év tervezéséhez szeretnénk igazán praktikus segítséget nyújtani, hogy könnyebb legyen az újévi fogadalmakat tartani.

"Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." /Seneca/

Januárban megtelnek a fittness termek, sokan határidőnaplót vásárolnak maguknak, és nagy fogadalmakat tesznek, hogy ebben az évben minden másként lesz:
"Megtanulok portugálul."
"Rendet tartok magam körül."
"Időben felkelek minden reggel."
"Jövőre boldog leszek."

Aztán vagy a lendület, vagy az erő fogy el, nem jön a sikerélmény olyan hamar, mint szerettük volna, és bizony sokszor elveszik a fókusz. Pedig mi magunk is tudjuk és tapasztaljuk, hogy milyen fontos, hogy a tevékenységeinknek legyen egy célja, hiszen így jutunk egyről a kettőre. Akkor mégis miért nem megy ez ilyen egyszerűen?

Pszichológusként, vállalkozóként és magánemberként is gyakran írjuk és iratjuk össze másokkal is az elérni kívánt célokat. Hiszen - ahogy ezt a fenti mottó is sugallja - úgy lehet hatékonyan és sikeresen előrehaladni, ha tudjuk, hogy mit is szeretnénk elérni, van egy jó célunk. Az új év közeledte pedig tényleg remek alkalom, hogy összegezzük azt, ami az elmúlt időszakban történt velünk, és terveket szőjünk a jövőre vonatkozólag. Ebben a cikkben jól hasznosítható tippeket adunk, hogy az újévi fogadalom könnyebben válhasson valósággá. Kezdjük a legfontosabbal: egy jól megfogalmazott célra van szükség!

De milyen is egy jól megfogalmazott cél?

Ehhez a coachingban sokat használt SMART betűszót hívjuk segítségül:

Specifikus - ne legyen általános, hanem egyértelműen megfogalmazott. A "rendet tartok magam körül" helyett például lehet cél, hogy minden étkezés után elmosogatok, vagy minden reggel megágyazok.

Mérhető - legyen egyértelmű, hogy mikor értem el a célom. A portugál tudás például remekül mérhető egy nyelvvizsgával.

Attraktív - számomra vonzó, de kihívást jelentő dolog legyen, amiért megéri küzdeni. A reggeli időben felkelés lehet, hogy nem annyira vonzó, de ha arra gondolok, hogy nyugodtan ihatok egy kávét indulás előtt (vagy ki mit szeret), lehet, hogy máris könnyebb kiszállni a meleg paplan alól.

Reális és releváns - legyen meg hozzá a képességem és a lehetőségem. Így ha nincs időnk nyelviskolába járni, vagy gyakorolni óráról órára, akkor egy felsőfokú portugál nyelvvizsga év végére lehet, hogy nem a legmegfelelőbb cél...

Tervezhető - rendelhető legyen hozzá egy határidő, és ha szükséges ütemezés. Például egy előre elkészített edzéstervet követni, hogy melyik nap mennyit futok, vagy hány felülést végzek, segíthet abban, hogy az edzések száma ne ritkuljon hétről hétre.

Programjainkon a kamaszokkal is szoktunk a célokkal foglalkozni. Nekik is gyakran segít, ha beszélünk arról, hogy lehet nagyot álmodni, de akkor is tudni kell részcélokat kijelölni. Tehát nyugodtan tűzzük ki magunknak azt, hogy "jövőre boldog leszek", de SMART-ul ez megfogalmazva ez úgy néz ki például, hogy "2017-ben minden nap leírom, hogy miért voltam hálás, mitől voltam boldog".

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség kitartásra. Mert azt természetesen semmi nem pótolja! Sokszor erőt kell venni magunkon, és nekifutni valaminek, még ha legszívesebben éppen egészen mást is csinálnánk. Azonban a jól megfogalmazott célok, illetve a részcélok elérése könnyebb, több sikerélménnyel jár, és ezzel újabb és újabb lendületet szerezhetünk.



Ha van egy jó célom, azt tudom ellenőrizni és értékelni is.

Nagyon fontos, hogy a rohanó világunkban időnként megálljunk és végiggondoljuk, amit a kisgyerek olyan ügyesen napjában ezerszer megkérdez, hogy "miért?". Miért is csináljuk azt, amit csinálunk, miért fontos ez nekünk, jól csináljuk-e, jó irányba haladnak-e a dolgaink. Ehhez elengedhetetlen, hogy időről időre szembenézzünk a céljainkkal, ha szükséges felülvizsgáljuk azokat és módosítsunk rajtuk.

Egy általunk nagyon hasznosnak ítélt eszköz erre az éviránytű (http://yearcompass.com/hu), ami pontosan ebben segít. Végiggondoltatja a remek kérdései segítségével az elmúlt évedet és utána támpontot nyújt ahhoz, hogy eltervezd a következőt is. Nem kell hozzá más csak Te, egy szabad néhány óra és az odafigyelésed. Kifejezetten hangulatos a karácsonyfa alatt egy finom meleg teával! Az év során pedig - saját tapasztalat alapján - érdemes valahol szem előtt tárolni és időnként beleolvasni!

Ha elértem a célom, akkor pedig jöhet a sokszor elhanyagolt váll veregetés!

Minden programunk végeztével az egyik kedvenc elfoglaltságunk az értékelés, amikor átolvassuk a visszajelző lapokat, és mi magunk is átbeszéljük, hogy mi volt jó, és azt is összeírjuk, hogy mit kell másképp csinálnunk legközelebb. És ilyenkor nagyon tudunk örülni egy-egy kedves visszajelzésnek, az együtt töltött tartalmas, jó hangulatú óráknak, az elért céloknak - még ha azok sokszor apróságnak is tűntek! - és bevalljuk, hogy gyakran még valami finomsággal meg is ajándékozzuk magunkat! Hiszen ezek a pillanatok adnak energiát a nehezebb helyzetek átvészeléséhez, amikor például egy jó komfortzóna elhagyásra készülünk… :)

És ha Neked az év és az időszámítás nem januárban, hanem szeptemberben kezdődik, akkor is a teendőd ugyanez! :) Elért célokban és hihetetlen jó pillanatokban gazdag évet kívánunk!