Évértékelés szeptemberben? Nemcsak azért döntöttünk emellett, mert a tanév, ami a mi életünket is nagyban meghatározza, most kezdődött, hanem azért is, mert egy éve ilyenkor jelentkeztünk a Mentorship programba, ahol rengeteget tanulhattunk.

2015 őszén még "Több mint kirándulás" néven egy szerelem projekttel jelentkeztünk a 14 mentor által vezetett programba.

Ők 14-en olyan fiatal, sikeres vállalkozók, akik tudásukat, szakmai tapasztalataikat önkéntes alapon, mentorként szerették volna megosztani másokkal, ezért megálmodták és létrehozták a Mentorship programot. Az egész program lényege zanzásítva az, hogy a mentorok vállalkozás indítással, vezetéssel kapcsolatos ténylegesen hasznos tudást adjanak át. Teszik ezt legtöbben azért, mert őket is segítették a pályájuk valamely szakaszában, és a segítséget így érdemes továbbadni.

Az utolsó pillanatban találtunk rájuk, és amellett, hogy hihetetlenül megtetszett a hozzáállásuk, magunkénak éreztük a kihívást, hogy csak egy napunk maradt jelentkezni. Ez abból állt, hogy készítenünk kellett egy bemutatkozó videót, és a mi kérdőíveinkhez hasonló, izgalmas kérdéseket tartalmazó online jelentkezést kellett kitölteni (pl.: "Miért mosolyog Mona Lisa?").

Pörögtek az események, kaptunk visszajelzést, hogy továbbjutottunk a személyes interjúra, ahol már önmagában olyan vállalkozással kapcsolatos kérdéseket szegeztek nekünk, amiből egy jó időre elegendő gondolkodási feladatot kaptunk. És már ebből a folyamatból rengeteget tanulhattunk.

Végül megérkezett a hír, hogy kiválasztottak minket a 170 jelentkezőből a legjobb 14 közé. Hittek bennünk - hihetetlen visszajelzés volt ez számunkra, hiszen pszichológia, felnőtt lét, sikerek ide vagy oda, de nekünk is fontos a megerősítés!

A munkánk során mindig is hangsúlyozzuk a a közösség erejét - a programban eltöltött idő alatt ezt mi magunk is megérezhettük.

Az első közös találkozó, amikor a többi mentorálttal és a mentorokkal megismerkedhettünk önmagában is hihetetlenül inspiráló, felpezsdítő volt. Egy teremben gyűlt össze 29 olyan ember, akikről gyorsan kiderült, hogy mernek álmodni, képesek tenni, és nem ijednek meg a kihívásoktól, a nehézségektől és olykor a kudarcoktól sem. Ekkor már éreztük, hogy itt valami nagyszerű kezdődik!

A személyes törődés, gondoskodás is adott volt, mert Mészáros Beatrix, a Mindea vezetőjének személyében egy olyan mentort kaptunk, aki mindig reagált a mi igényeinkre, szükségleteinkre, de kellő struktúrát, ránk fordított időt és feladatot állított elénk. Hetente ültünk össze vele, hogy közösen gondolkozzunk, tanulhassunk a vállalkozásunkról, havonta egyszer pedig a teljes csapattal találkozhattunk, amikor előadások és kötetlen beszélgetések adtak teret arra, hogy még több szempontot és tanulságos történetet megismerhessünk. Részt vehettünk más mentorokkal való személyes találkozókon, különböző workshopokon, hogy tényleg a 14 embertől mást és mást tanulhassunk.

Azt valljuk, hogy mindenből annyit tudunk kivenni, amennyit be is teszünk, úgyhogy fáradságot nem kímélve dolgoztunk.

Nem titkoljuk, hogy rengeteg feladatunk volt, néha azt sem értettük, hogy mit beszélnek körülöttünk, sokat kellett a személyiségünknek is fejlődnie, elhinni, hogy mi is képesek vagyunk minderre, annak ellenére, hogy nincs vállalkozással kapcsolatos képzettségünk. Mert a sok kétely és kudarc helyét ezalatt a fél év alatt átvették az ismeretek. Ma már tudjuk, hogy mi az az üzleti terv, és hogy miként érdemes nekikezdeni egy költségvetés, vagy marketing stratégia kidolgozásának. De megtanultunk olyan nagyon egyszerű és a hétköznapokban (akár a tanulás, tanítás során is) alkalmazható dolgokat is, mint a pomodoro technika, a Gantt-diagramm, vagy hogy mire érdemes figyelni a Facebook esetében.

Ennek köszönhető az a sok változás, ami ma már természetes nekünk, de még mindig büszkén és örömmel gondolunk vissza erre az időszakra.

Szóval nevet és arculatot váltottunk januárban, ekkor lettünk memofaktúra. Bővült a tevékenységeink köre: továbbra is 13 évnél idősebb diákoknak szervezünk élménypedagógia alapú programokat, de már nemcsak osztálykirándulást, hanem olyan programokat is, amelyekre egyénileg is lehet jelentkezni. Ilyen a nyári tábor, egy-egy napos élmény-nap, amikor valamilyen hasznos készség fejlesztésére van lehetőség (pl. kommunikáció, problémamegoldás, önbizalom), és sok izgalmas ötlet van még a tarsolyunkban!

A pedagógusoknak alkalmanként tréninget tartunk, amelyen keresztül egyrészt lehetőség van bepillantani az élménypedagógia módszertanába, inspirálódni, és hasonlóan nyitott pedagógusokkal találkozni.

Ezekről a programokról hírlevelet küldünk az érdeklődőknek, amelyre itt tudsz feliratkozni.

Most pedig arra készülünk, hogy minél gördülékenyebben megtörténhessen a csapatunk bővülése, nemsokára az új trénereinket is bemutatjuk!

Összegezve úgy érezzük, hogy merni kell nagyot álmodni, és érdemes nyitott szemmel járni!

Hiszen például most is lehet még jelentkezni a Mentorship programba, de biztos, hogy más segítő lehetőségek is szembejönnek veled!

Mi pedig ezúton is szeretnénk megköszönni a Mentorship csapatának azt, hogy hittek és hisznek bennünk, köszönjük az inspiráló beszélgetéseket, az így szerzett lendületet, az elméleti és a praktikus tudásanyagot, a közös gondolkodást! Mindent köszönünk!